11 рођендан анонимних алкохоличара

O2.TV

Удружење анонимних алкохоличара прославило 11. рођендан

Многи не знају да и у Србији постоји удружење анонимних алкохоличара и то већ 11 година. Колико је ова зависност честа у Србији и да ли смо спремни да прихватимо проблем, истраживао је Филип Костадиновић.

 

новости

Рођендан „Анонимних алкохоличара”

У Београду је недавно одржана прослава 11. рођендана београдског удружења Анонимних алкохоличара, организације која након више од 80 година постојања броји преко 100.000 чланова у око 150 држава широм света и која остварује одличне резултате у опоравку од алкохолизма.

Књига „Анонимни Алкохоличари“ у којој су сабрана искуства многих опорављених алкохоличара и предлози за опоравак, до 2012. године је преведена на 67 језика. Велики број рехабилитационих центара и клиника у свету прихватили су и Програм 12 корака АА као део своје терапије и упућују своје пацијенте да уз помоћ Анонимних алкохоличара одржавају квалитетну трезност.

Група ради по програму који подразумева престанак конзумирања алкохола, долазак на састанке и рад на емотивном и духовном напретку. Основни принцип рада удружења је анонимност, а једини услов за чланство у групи је жеља да се престане са пићем. Чланарина се не плаћа, нити се примају донације, да питања новца, имовине и престижа не би угрозила примарни циљ удружења – преношење поруке оним алкохоличарима који још увек пате – да је опоравак могућ.

Први састанак удружења Анонимних Алкохоличара на српском језику, одржан је 30. новембра 2006. године у Београду. Чланови овог удружења кажу:

“Ми, Анонимни Алкохоличари смо мушкарци и жене који су открили и признали да не могу да контролишу алкохол. Прихватили смо живот без алкохола, да бисмо избегли несрећу – како своју, тако и својих ближњих. Имамо само један циљ -: да останемо трезни и да помогнемо другима који нам се обрате, да постигну трезност. Немамо везе ни са једном групом, верском или политичком заједницом или сектом. Немамо жељу да натерамо цео свет да остави алкохол. Не рекламирамо се и не намећемо другима своја мишљења везана за проблеме с пићем, али када нас неко пита, радо преносимо своја искуства, а наше искуство говори да скоро свако, ко се одлучи за искреност, отворен ум и вољност да ради овај програм, може да постане и остане трезан“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *