ZAVISNOST OD LJUBAVI ( Anonimni zavisnici od ljubavi)

Ako ste zavisni od ljubavi, seksa , kozavisnočkih ljubavnih odnosa, opsednuti romantičnim fantazijama, seksualnom/socijalnom ili emocionalnom anoreksijom…

Moderator: admin

Odgovori
Korisnikov avatar
nale
Postovi: 197
Pridružio se: 13 Dec 2009, 19:46

ZAVISNOST OD LJUBAVI ( Anonimni zavisnici od ljubavi)

Post od nale » 16 Okt 2012, 12:32

Zavisnost od ljubavi se javlja u mnogim oblicima. Neki zavisnici od ljubavi su zaintereovani za ljude koji im ne uzvracaju osecanja. Neki zavisnici od ljubavi postaju opsesivni kada se zaljube. Neki zavisnici od ljubavi postaju zavisni od euforičnog efekta romanse. Drugi ne mogu da napuste toksičnu vezu čak iako su nesrećni, depresivni, usamljeni, zapostavljeni ili u opasnosti. Neki zavisnici od ljubavi su kozavisni, a drugi su narcisoidni. Neki koriste sex kako bi upravljali svojim osećanjima; drugi su seksualno anoreksični. Ono što im je zajedničko je da su nemoćni pred svojim iskrivljenim mislima, osećanjima i ponašanjem kada je u pitanju ljubav, fantazije i odnosi.

Korisnikov avatar
nale
Postovi: 197
Pridružio se: 13 Dec 2009, 19:46

Re: ZAVISNOST OD LJUBAVI ( Anonimni zavisnici od ljubavi)

Post od nale » 16 Okt 2012, 12:33

40 pitanja koja vam mogu pomoći da otkrijete da li ste zavisni od ljubavi

Ovo se takođe smatra simptomima ili “donjom granicom zavisničkog ponašanja” prema SLAA (Sex and Love Addicts Anonymous-Anonimni zavisnici od ljubavi i seksa)

Ukoliko možete da odgovorite potvrdno na neka od pitanja koja slede, verovatno da ste zavisnik od ljubavi. Zapamtite da se zavisnost od ljubavivi javlja u mnogim oblicima, tako da, i ukoliko ne odgovorite potvrdno na sva pitanja, i dalje postoji mogućnost da ste zavisnik od ljubavi.
1. Zahtevate preteranu pažnju kada su veze u pitanju.
2. Veoma lako i brzo se zaljubljujete.
3. Kada se zaljubite, ne možete da prestanete da maštarite-čak i kako biste obavili važne stvari. Ne možete da odolite.
4. Ponekad, kada ste usamljeni i kada vam je potreban partner, snižavate svoje standarde i pristajete na manje od onog što želite ili zaslužujete.
5. Kada ste u vezi, skloni ste da “gušite” svog partnera.
6. Više od jedanput, upustili ste se u vezu sa nekim ko nije u stanju da se posveti (veže) – nadajući se da će se ta osoba promeniti.
7. Jednom kada se vežete za nekoga, ne možete da pustite.
8. Kada vas neko privuče neko, ignorisaćete sve upozoravajuće znake koji govore da ta osoba nije dobra za vas.
9. Prvobitna privlačnost je za vas važnija od bilo čega, kada se radi o zaljubljivanju i odabiru partnera. Postepeno zaljubljivanje vama nije zanimljivo i ne predstavlja opciju.
10. Kada ste zaljubljeni, verujete ljudima koji ne zaslužuju poverenje, a inače vam je teško da verujete ljudima.
11. Kada se veza završi, osećate se kao da vam se život završio i više od jedanput ste razmišljali o samoubistvu zbog neuspele veze.
12. Preuzimate na sebe veći deo odgovornosti kako bi veza opstala.
13. Ljubav i veze su jedine stvari koje vas interesuju.
14. U nekim vezama, vi ste bili jedina zaljubeljena strana.
15. Preplavljuje vas osećanje usamljenosti kada niste zaljubljeni ili u vezi.
16. Ne možete da podnesete da budete sami. Ne uživate u sopstvenom društvo.
17. Više od jedanput, upustili ste se u vezu sa pogrešnom osobom, kako ne biste bili usamljeni.
18. Prestravljeni ste da nikada nećete naći nekog da volite.
19. Osećate da niste dovoljno “dobri” ako niste u vezi.
20. Niste u stanju da kažete NE kada ste zaljubljeni ili ukoliko partner zapreti da će vas napustiti.
21. Mnogo se trudite da budete ono što vaš partner želi da budete. Učinićete bilo šta da mu/joj udovoljite-čak ćete i sebe napustiti (žrtvovati svoje želje, potrebe i vrednosti).
22. Kada ste zaljubljeni, vidite samo ono što želite da vidite. Izvrćete realnost kako biste ugušili uznemirenost i nahranili svoju fantaziju.
23. Imate visok nivo tolerancije za patnju u vezama. Spremni ste da trpite zanemarivanje, depresiju, usamljenost, neiskrenost – čak i zlostavljanje – kako biste izbegli bol prouzrokovanu uznemirenošću usled razdvajanja (ono što osećate kada niste sa osobom za koju ste se vezali).
24. Više od jedanput ste bili zaljubljeni u osobu koja vam ne uzvraća osećanja i osećali se očajno zbog toga.
25. Volite romansu. Imali ste više veza istovremeno.
26. Ostajali ste sa osobom koja vas vređa.
27. Fantaziranje o osobi koju volite, čak i ako je ona nedostupna, su važnije za vas od mogućnosti da sretnete osobu koja je dostupna.
28. Prestravljeni ste od mogućnosti da budete napušteni. Čak i najmanje odbijanje, vama se čini kao napuštanje i čini da se osećate užasno.
29. Jurite osobe koje su vas odbile i očajnički pokušavate da promenite njihovo mišljenje.
30. Kada ste zaljubljeni, preterano ste posesivni i ljubomorni.
31. Više od jedanput, zanemarili ste porodicu ili prijatelje zbog svoje veze.
32. Veoma ste impulsivni kada ste zaljubljeni.
33. Imate neodoljivu potrebu da proveravate osobu u koju ste zaljubljeni.
34. Više od jedanput, špijunirali ste osobu u koju ste zaljubljeni.
35. Jurite za osobom u koju ste zaljubljeni, čak i ako je ta osoba u vezi sa drugom osobom.
36. Ukoliko ste deo ljubavnog trougla, verujete da je sve dozvoljeno u ljubavi i ratu. Ne odlazite.
37. Ljubav je za vas najvažnija stvar na svetu.
38. Čak i kad niste u vezi, vi i dalje fantazirate o ljubavi sve vreme – ili o nekom koga ste nekada voleli ili o savršenoj osobi koja će se pojaviti u vašem životu jednog dana.
39. Koliko vam doseže sećanje, bili ste preokupirani ljubavlju i romantičnim fantazijama.
40. Osećate se nemoćno kada ste zaljubljeni – kao da ste u nekom vrstu transa. Gubite sposobnost da pravite mudre izbore.
 

Korisnikov avatar
nale
Postovi: 197
Pridružio se: 13 Dec 2009, 19:46

Re: ZAVISNOST OD LJUBAVI ( Anonimni zavisnici od ljubavi)

Post od nale » 16 Okt 2012, 12:38

Tipične vrste zavisnosti od ljubavi

Opsesivni zavisnici od ljubavi: ne mogu da “puste” osobu koju vole čak i ako je njihov partner:
Nedostupan da se posveti, emotivno ili seksualno
Plaši se da se posveti
Ne može da komunicira
Ne uzvraća ljubav
Udaljen
Zlostavlja
Kontroliše i diktatorski je nastrojen
Egocentričan
Sebičan
Zavistan od nečega van veze (hobi, droga, alkohol, seks, neka druga osoba, kockanje, kupovina itd.)

Kozavisni zavisnik od ljubavi: Zbog nesigurnosti i niskog samopoštovanja, kozavisni zavisnici od ljubavi se očajnički drže osobe od koje su zavisne koristeći kozavisničko ponašanje. Ovo uključuje omogućavanje, spašavanje, staranje, pasivno-agresivna kontrola i prihvatanje zanemarivanja i zlostavljanja.

Zavisnici od veza: za razliku od ostalih zavisnika od ljubavi, oni nisu i dalje zaljubljeni u svoje partnere, ali ne mogu da napuste vezu. Obično, oni su toliko nesrečni da veza utiče na njihovo zdravlje, duh i emotivnu dobrobit. Čak i kad ih partneri tuku i kada su u opasnosti, oni ne mogu da napuste vezu. Oni se plaše da budu sami. Plaše se promene. Ne žele da povrede ili napuste partnera. Ovo slikovito može da se prikaže rečenicom: “Mrzim što me ne napuštaš.”

Narcisoidni zavisnici od ljubavi: koriste dominaciju, zavođenje i povlačenje kako bi kontrolisali svoje partnere. Oni deluju povučeno i nezainteresovano dok ih ne napustite. Onda se uspaniče i koriste se svim sredstvima kako bi održali vezu – uključujući i nasilje.

Ambivalentni zavisnici od ljubavi: Imaju poteškoća da krenu napred. Oni očajnički žude za ljubavlju, ali se istovremeno jako plaše intimnosti. Ova kombinacija predstavlja pravu agoniju. Ovaj oblik se takođe javlja u mnogim oblicima:

Oni koji su zaljubljeni u osobu koja im ne uzvraća osećanja su opsednuti nekim ko je nedostupan. Ovo može da se čini potajno (pateći u tišini) ili tako što javno to pokazuju osobi u koju su zaljubljeni. Neki su više zavisni od drugih. Ova vrsta zavisnosti se hrani fantazijama i iluzijama. Takođe je poznata i kao neuzvraćena ljubav.

Saboteri uništavaju vezu kada ona počne da postaje ozbiljna ili u bilo kom momentu u kojem se javi strah od intimnosti. Ovo može da se desi u bilo kom trenutku – pre prvog sastanka, posle prvog sastanka, posle seksa, kada se pomene produbljivanje veze -bilo kad.

Oni koji zavode pa se povlače se javlju kada žele seks ili društvo. Kada se uplaše ili osete nesigurnost, počnu da uskraćuju društvo, seks, privrženost- bilo šta što ih čini uznemirenim. Ukoliko napuste vezi kada postanu uplašeni, onda su samo saboteri. Ukoliko ponavljaju obrazac dostupan/nedostupan, onda su to oni koji zavode pa se povlače.

Zavisnici od romase su zavisni od višestrukih veza. Njih obično mešaju sa zavisnicima od seksa. U svakom slučaju, za razliku od zavisnika od seksa, koji izbegavaju da se vežu, zavisnici od romanse se vezuju za svakog od svojih partnera- u većoj ili manjoj meri – čak i ako su te veze kratkotrajne ili se dešavaju istovremeno. Pod “romansom” se misli na seksualnu stras i pseudo-emotivnu intimnost. Imajte u vidu da, bez obzira što se zavisnici od romanse vezuju za svoje partnere do određenog stepena, njihov cilj (osim euforičnog efekta romanse i drame) je da izbegnu posvećivanje ili vezivanje na dubljem nivou sa jednim partnerom.

Napomena o ambivalentnim zavisnicima od ljubavi: Nisu svi koji izbegavaju, zavisnici od ljubavi. Ako prihvatite svoj strah od intimnosti i društvenih situacija, i ne navlačite se na nedostupne ljude, ili ukoliko imate mali krug prijatelja koji funkcioniše, to ne znači da ste obavezno i ambivalentni zavisnik od ljubavi. Ali ukoliko izgarate sa nekom nedostupnom osobom godinama, ili sabotirate jednu vezu za drugom, ili imate serijske afere, ili ukoliko osećate bliskost samo kada ste sa drugom osobom koja izbegava da se posveti ili veže, možda ste ambivalnetni zavisnik od ljubavi.

hanifnoor
Postovi: 2
Pridružio se: 19 Nov 2014, 07:39

Re: ZAVISNOST OD LJUBAVI ( Anonimni zavisnici od ljubavi)

Post od hanifnoor » 19 Nov 2014, 07:43

avisnost od ljubavi se javlja u mnogim oblicima. Neki zavisnici od ljubavi su zaintereovani za ljude koji im ne uzvracaju osecanja. Neki zavisnici od ljubavi postaju opsesivni kada se zaljube. Neki zavisnici od ljubavi postaju zavisni od euforičnog efekta romanse. Drugi ne mogu da napuste toksičnu vezu čak iako su nesrećni, depresivni, usamljeni, zapostavljeni ili u opasnosti. Neki zavisnici od ljubavi su kozavisni
hanif

Korisnikov avatar
Synthetics
Postovi: 30
Pridružio se: 05 Maj 2016, 22:17

Re: ZAVISNOST OD LJUBAVI ( Anonimni zavisnici od ljubavi)

Post od Synthetics » 11 Avg 2016, 17:15

Slika

Odgovori

Povratak na “ZAVISNOST OD LJUBAVI i/ili SEKSA”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost